Schoolveiligheid

Het werken en leren in een schoolomgeving brengt risico’s met zich mee op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en welzijn. Indien de risico’s niet of onvoldoende beheerst worden, kunnen deze makkelijk leiden tot ongevallen, verstoren van bedrijfs en leer processen en tot ziekteverzuim. Het is een taak voor de school en in het belang van iedere medewerker en leerling om de  risico’s waar mogelijk weg te nemen of te minimaliseren. Daarnaast is het een bewezen feit dat een verbetering van arbeidsomstandigheden ook tot positieve resultaten gaat leiden gezien de bedrijfs en leerresultaten. Om dit te realiseren hebben alle partijen, ieder hun eigen duidelijke rol.

De Risico Inventarisatie en Evaluatie is een verplichting voor alle scholen, dit is op 1 januari 1994 in de Arbeidsomstandighedenwet is vastgelegd.  

VBS² stelt de RI&E voor u op. Met dit rapport is aan de eis tot risico inventarisatie en evaluatie voldaan. Het is dan een officiëel document en dient op verzoek aan de Inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid te worden voorgelegd.
 
De Arbo-wet vereist de volgende acties van de school met dit rapport:
 
1:    het doorspreken ervan met de ondernemingsraad/ MR, of bij afwezigheid van deze, met een werknemersvertegenwoordiging.
2:    het opstellen van een plan van aanpak, inclusief uitvoeringstermijnen, om de gesignaleerde risico’s uit de risico inventarisatie en evaluatie zoveel mogelijk te beheersen. 

De gesignaleerde risico’s zijn in een schema weergegeven welke als plan van aanpak kan dienen. De prioriteitenrangschikking en voorgestelde maatregelen komen tot stand in overleg met de directie. 
 
Inventarisatiemethode 
Bij de Risico Inventarisatie en Evaluatie wordt gebruik gemaakt van de ‘Arbomeester’ (samenstelling: TNO Arbeid). De diverse onderdelen worden voor de gehele school bekeken en waar van toepassing per afdeling of individuele activiteit beschreven. Op deze wijze is alles overzichtelijk en per risicosoort gerangschikt. De inventarisatie bestaat uit;
  • Een vooronderzoek waarbij vragenlijsten door de schoolleiding en medezegenschapsraad worden ingevuld;
  • Beoordeling vragenlijsten en relevante ARBO-documentatie;
  • Bespreking van het vooronderzoek;
  • Beoordeling risico’s op locatie;
Op basis van de inventarisatie wordt een rapport met plan van aanpak opgesteld. De inhoud van het rapport is gebaseerd op bijlage 1 van het Arbo-Informatieblad 1 (AI-1) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uiteraard wordt dit rapport met de schoolleiding besproken.

 

Gerelateerde pagina's