Risico management in bedrijfsprocessen

VBS² volgt voor risicomanagement ISO 3100. Risicomanagement doen we elke dag. Alleen leggen we dat niet altijd op een gestructureerde manier vast.

Risicomanagement kan gebruikt worden voor alle bedrijfsprocessen of het nu gaat om uitvoerend of denk werk.

Fases risicomanagement

  • Bepalen scope
  • Risico inventarisatie
  • Risico analyse en prioriting
  • Risico evaluatie
  • Risico assesment
  • Maatregelen bepalen
  • Monitoren

Het bepalen van de scope doen wij samen met de opdrachtgever. De scope wordt omschreven en dient als leidraad binnen het project. Tijdens de scope bepaling worden tevens de projectteams vastgesteld.

Na het bepalen van de scope zullen wij d.m.v. interviews, HaZOP, risman en/of interactieve sessies met een trefwoordenlijst risico inventariseren. Deze worden alleen nog geregistreerd.

Als de inventarisatie gereed is worden de risico’s door VBS² geanalyseerd en gecategoriseerd en eventueel samengevoegd. De risico’s worden besproken en geprioriteerd tijdens een projectteam overleg.

Daarna worden de risico’s geëvalueerd door de opdrachtgever of eventueel d.m.v. een enquête in een top x vastgesteld.

Aan de hand van de scope, overleg met de projectteams en/of enquête worden de vastgestelde risico d.m.v. een risico assesment en risico mapping vastgelegd.

Door middel van interactieve sessies met kerndeskundige, procesverantwoordelijk en een mediator worden maatregelen en/of activiteiten vastgelegd. Eventueel kunnen er studies op risico uitgevoerd worden als dit nodig is.

De complete risicoassesment is dan in kaart gebracht samen met eventuele activiteiten. De acties en maatregelen moeten wel bewaakt worden. Dit is een continu proces wat vaak in een kwaliteitsmanagement systeem wordt opgenomen.

Bowtie methode

De vlinderdas(Bowtie) methode maakt risico’s assesments visueel. Het model dankt zijn naam aan vorm van de vlinderdas (Bowtie in het Engels).

Het model is opgebouwd uit een risicobron (hazard) en een kritieke gebeurtenis (critical event). De risicobron is een gebeurtenis, handeling, apparaat etc. die een mogelijk risico met zich meebrengt maar op zich nog geen risico is. Een kritieke gebeurtenis is een risico die vanuit de risicobron kan ontstaan of ontstaan is. Vanuit de kritieke gebeurtenis worden oorzaken en gevolgen registreerd. Om de oorzaken en gevolgen te elimineren worden er barriéres geplaatst. Barriéres zijn maatregelen welke getroffen moeten worden. Aan barriéres worden activiteiten gekoppeld. 

Voor het snel maken van vlinderdas modellen en het beheersen van de maatregelen/activiteiten gebruikt VBS² de software BowtieXP.

Zie producten – BowtieXP

 

Gerelateerde pagina's


Risico assesment visueel
VBS² maakt risicomanagement begrijpbaar, inzichtelijk en helder.