Risico management projectmatig

Het projectmatig aanpassen, nieuw bouwen en onderhouden brengt vaak veel risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn op te splitsen in algemene projectrisico’s en systeem/veiligheid risico’s. Binnen alle fases van een bouwproject is risicomanagement een verplicht aspect van de Arbowet. De Arbowet schrijft namelijk voor dat de opdrachtgever (aangetoond) een veilige werkplek dient te verzorgen.

Risicomanagement voor Project


Risicomanagement voor projecten is bedoeld voor alle typen projecten. Risicomanagement tijdens projecten geeft inzicht in de problematiek binnen een project en kan vooraf risico’s elimineren en/of beheersen. Waardoor scope, resultaat, planning en budget niet overschreden worden.

Voor “algemene” project risico’s gebruiken wij de Risman methode. Deze methode is ontwikkeld door gemeentewerken Rotterdam, ProRail, Rijkswaterstaat, TU delft en Twynstra Gudde.

Met behulp van de RISMAN-methodiek, een methode voor risicoanalyse die inmiddels al in veel infrastructuurprojecten is toegepast, krijgt een projectmanager inzicht in de belangrijkste risico's voor zijn project. Daarmee zijn die risico's nog niet van de baan. Aan de hand van dit inzicht kan hij adequate beheersmaatregelen treffen. Hierdoor is de projectmanager in staat het project beter te beheersen. Risicomanagement is meer dan alleen een analyse volgens de RISMAN-methode.

Voor het visualiseren van de project risico’s gebruiken wij de vlinderdas(Bowtie) methode.

Zie producten – BowtieXP

Systeem-, milieu- en veiligheidsrisico’s

Naast algemene projectrisico’s kent elk project systeem-, milieu en veiligheidsrisico’s. Deze risico’s zijn voornamelijk gericht op bouw- en infraprojecten.

VBS² biedt risicomanagement binnen plan-, ontwerp-, uitvoering-, beheer- en sloopfase van een project.

Plan en ontwerpfase

In deze fase worden risico’s geëlimineerd d.m.v. bronaanpak. In de plan en ontwerpfase kunnen risico’s vermindert of zelfs helemaal weg worden genomen, door het ontwerp aan te passen. Het elimineren van risico's moeten worden aan getoond d.m.v. registraties en studies.
VBS² levert/faciliteert de volgende producten/documenten tijdens de plan en ontwerpfase:

  • Risicomanagement (RI&E en/of Hazop studie);
  • V&G plan ontwerpfase;
  • Opstellen/start V&G dossier.

Uitvoerings en sloopfase

Tijdens de uitvoeringsfase moeten risico’s verder geëlimineerd worden en als er onverhoopt iets fout is gegaan moet dit uitgezocht worden.
Een groot probleem tijdens de uitvoeringsfase is inter-project of het beheersen van onderaannemers.
VBS² levert/faciliteert de volgende producten/documenten tijdens de uitvoeringsfase:
  • RI&E en PvA;
  • V&G plan uitvoeringsfase;
  • Invullen V&G dossier;
  • (Werkplek)inspecties;
  • Incidentonderzoek.

Beheersfase

De beheersfase wordt vaak onderbelicht, maar onderhoud en controle zijn belangrijke aspecten. Tijdens de beheerfase worden vaak kleine wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigen moeten worden geregistreerd.
VBS² levert/faciliteert de volgende producten/documenten tijdens de plan en ontwerpfase:

  • Gebruik/bedrijfs RI&E en PvA
  • Werkplekinspecties
  • Aanvullen V&G dossier

 

Gerelateerde pagina's


Visualiseren projectrisico's
Voor het visualiseren van de project risico’s gebruiken wij de vlinderdas(Bowtie) methode.

RI&E
Wij kunnen de RI&E voor u uitvoeren.

V&G Documenten
Hier vindt u meer informatie over onze V&G Documenten.