Bedrijfs risico inventarisatie & PvA

Elke onderneming loopt risico’s of u nu op  kantoor zit of buiten werkt, er zijn altijd risico’s. Het is bijna altijd verplicht vanuit de Arbo-wet om een Risico inventarisatie en Evaluatie(RI&E) met plan van aanpak (PvA) op te stellen voor bedrijven met personeel.
De RI&E is sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle bedrijven (uitgezonderd ZZP’ers). Het is niet verplicht een RI&E op te laten stellen. U mag het ook zelf doen. Het toetsen van een RI&E door een gecertificeerd hoger veiligheidskundige is verplicht vanaf

  • 25 medewerkers 
  • Meer dan 40 uur arbeid per week. De RI&E moet dan wel d.m.v. een vastgesteld of CAO goedgekeurd (branch) RI&E instrument gemaakt worden.

Een RI&E is een lijst met gecategoriseerde risico’s. Deze risico’s worden geclassificeerd en daarop wordt een plan van aanpak geschreven. Het plan van aanpak is een document waarbij het oplossen (elimineren en/of beperken) van het risico beschreven wordt. Het opstellen van een RI&E met PvA wordt opgedeeld in vier fases:

  • Inventarisatie
  • Evaluatie
  • Plan van aanpak
  • Actueel houden

De inventarisatie gebeurt d.m.v. vragenlijsten, bedrijfsbezoeken en interviews, daarbij maakt VBS² gebruik van de IMA of ISAB II methodiek.

Daarna worden de risico’s geëvalueerd om te toetsen of de risico’s wel “echt” zijn. en om deze te priotiseren. Eventueel wordt er d.m.v. een enquête getoetst welke risico’s het belangrijkst zijn voor uw organisatie.

Het opstellen van een plan van aanpak gaat uit van bronbestrijding maar mogelijk zijn er andere oplossingen om risico’s te elimineren. Daarnaast wordt er een planning aan het plan van aanpak gehangen. U kunt waarschijnlijk niet alle risico’s in één keer oplossen.

Waarschijnlijk moet uw RI&E en PvA getoetst worden door een gecertificeerde deskundige. Daarna kunt u het plan van aanpak uit gaan voeren. Periodiek en bij structurele wijzigingen in uw organisatie (verhuizing, reorganisatie, veel nieuw personeel, andere aanpas etc. ) moeten de RI&E en het PvA opnieuw doorlopen worden.
Chocolade fabriek

Vragenlijsten

In grote organisatie is het onmogelijk alle personeelsleden te interviewen, hiervoor gebruiken wij Survey Builder. Hiermee kunnen wij d.m.v. een enquête risico’s vaststellen. Aan de hand van een document onderzoek, interviews en beleidsdocumenten stellen wij een vragenlijst op die wij naar personeelsleden sturen. Deze kunnen dan online de enquête doorlopen, de uitkomsten worden daarna door VBS² geanalyseerd.

Bedrijfsbezoek

De consultants van VBS² hebben ervaring op het gebied van RI&E’s, zij weten waar ze op moeten letten tijdens een bedrijfsbezoek. Daarnaast maken zij veel foto’s van de omgeving om deze later te kunnen analyseren.

Interviews

Interviews worden gehouden met diverse (hoofd)personen in uw organisatie om risico’s boven tafel te krijgen of om te onderzoeken of documentatie en procedures nog kloppen.

InspectieMethode Arbeidsomstandigheden (IMA)

De IMA methode is toegespitst op Kantoor en algemene werkzaamheden. Deze methodiek helpt een goede risico inventarisatie uit te voeren.

ISAB II

ISAB II oftewel de warme RI&E. De Isab II methode is speciaal ontworpen voor de brandweer. De ISAB II methode loopt door alle aspecten van de brandweer zowel op uitvoerend als beleidszaken. VBS² kan voor u uw RI&E en PvA opstellen en/of toetsen. VBS² heeft veel ervaring met bedrijfs risico inventarisaties op proces industrie, machines, werkplekken, bouwplaatsen, kantoren, scholen etc.

 

Gerelateerde pagina's


Inventarisatie
Voor de inventarisatie kunt u gebruik maken van onze Survey builder.

PvA opnemen in VMS/QMS
Het plan van aanpak neemt u op in uw VMS/QMS zodat de voortgang gewaarborgd wordt.

Eenvoudig aanmaken
Een RI&E kunt u eenvoudig aanmaken in MAVIS.

Heeft u reeds een RI&E?
VBS² kan deze voor u toetsen.